Mi a helyzet a szolgáltatásokkal a fővárosban?
A Kormány immár Budapest vonatkozásában is jelentősen enyhített a korábbi korlátozásokon

2020. május 18-án hétfőn lép hatályba a Kormány legújabb rendelete, amely lehetővé teszi több szolgáltatás és üzlet újranyitását a fővárosban is. Ebben a cikkünkben összefoglaljuk a főbb tudnivalókat. E mellett felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden szolgáltatás vonatkozásában érdemes megvizsgálni, hogy milyen feltételeket kell teljesítenünk a szabályos működés érdekében.

A fővárosi védelmi intézkedésekről szóló 211/2020. (V. 16.) Korm. rendelet már elérhető a Magyar Közlöny honlapján és a Nemzeti Jogszabálytárban is.

Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás

A legfontosabb, hogy megszűnik a korábbi kijárási korlátozás. A legfontosabb e körben, hogy a lakóhely elhagyásához már nem lesz szükség alapos indokra, az lakosok szabadon jöhetnek-mehetnek, a fodrász után végre felkereshetik a kozmetikust is, a cigaretta vásárlás mellett egyértelműen szabad konditerembe is menni.

Milyen előírásokat kell továbbra is betartanunk?

Továbbra is kötelező a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől legalább 1,5 m védőtávolságot a továbbiakban is meg kell tartani.

Üzletben és tömegközlekedési eszközön való tartózkodás esetén továbbra is kötelező a maszk (orvosi maszk, sál, kendő) viselete.

A 1,5 m-es védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok és szabadtéren lévő játszóterek is látogathatóak. (Úgy tűnik, hogy focizni, kosárlabdázni, a továbbiakban sem szabad.)

A 65 év felettiek védelmével összefüggésben továbbra is érvényesülnek korlátozások (pl. gyógyszertár, piac, élelmiszerüzlet látogatása).

Sajnálatos módon a céges bulik, rendezvények megtartásának még mindig nem jött el az ideje, mivel továbbra is hatályban van a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet, amelnyek a 4. §-a továbbra is tiltja a rendezvények helyszínén való tartózkodást.

Mik az újabb lehetőségek a fővárosban?

Minden üzlet nyitva tarthat.

A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható. Tehát pl. lehet újra rajztanfolyamokat szervezni, indulhatnak a tantermi képzések, tréningek, stb.

A vendéglátó üzletek már nem csak elszállításra szolgáltathatnak, megnyithatják a kerthelyiségeiket vagy teraszaikat, ahol a vendégek fogyaszthatnak. A vendéglátó üzleten belül továbbra is tilos a fogyasztás. A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie.

Lehet menni strandra és szabadtéri fürdőbe, a szabadtéri múzeum és az állatkertek is látogathatók.

Összefoglalás

Elkezdhet újraidulni a vendéglátó- és a szolgáltatóipar Budapest területén is. Mindenképpen érdemes tájékozódni az egyes szükséges intézkedésekről, mivel ezek betartása és betartatása továbbra is az üzemeltetők feladata. Az egyes szolgáltatásokra vonatkozó szabályok kapcsán a KBL Legal ügyfelei továbbra is számíthatnak a segítségünkre.

Új érdeklődők kérdéseit a következő elérhetőségen várjuk:

Legutóbbi bejegyzések

Photo by Simone Viani on Unsplash

A személyes adatok védelmére alkalmazandó előírások