A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, különös tekintettel a közösségi közlekedési eszközökkel történő utazásra

Ahogy azt korábban megígértük, most bemutatjuk a közösségi közlekedési eszközökkel történő utazás költségtérítésének szabályait is.

Az utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet (1.) (a továbbiakban: Kr.) 3. §-a szabályozza a közösségi közlekedési eszközökkel való utazás költségtérítésének szabályait, ami alapján a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló napi munkába járását szolgáló teljes árú, valamint az utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának egy bizonyos mértékét, ha a munkavállaló

a) belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán;

b) menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton;

c) elővárosi vasúton (HÉV-en);

d) menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven

utazik a munkahelyére. A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a.

Hétvégi hazautazásnak a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer a lakóhelyre történő oda- és visszautazás minősül, amelyre vonatkozóan szintén költségtérítés illeti meg a munkavállalót. A munkáltató által fizetett hazautazással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a. Ennek havi felső korlátja cikkünk írásakor 37.200 forint a vonatkozó miniszteri közlemény (2.)  alapján. 

A közösségi közlekedési eszközökkel történő utazási költségtérítést adminisztrálnia kell a munkáltatónak (ahogy a saját gépjárművel történő munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés esetében is). Előzetesen a munkavállaló nyilatkozik lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről, továbbá arról, hogy ezek közül melyik címről jár be dolgozni.

A két féle költségtérítésből munkavállalónként egyszerre csak egy fajta adható. Tehát a munkavállalónak választania kell, hogy vagy a közösségi közlekedéssel, vagy a saját gépjárművel történő munkába járás költségeit számolja el.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége, úgy forduljon bizalommal munkajogban jártas szakértőinkhez!  1. 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről

  2. Hivatalos értesítő – Magyar Közlöny (2019. február 7.)


Photo by: charles_forerunner

A koronavírus forradalmasítja a távmunkát?
Home office - távmunka